Cykelreseplanerare med fokus på användbarhet och mobilitet

Aldrig tidigare har det var lättare att cykla i Göteborg. Med webbplatsen Trafiken.nu och funktionen Cykelreseplanerare kan stadens cyklister snabbt och enkelt hitta bästa resvägen – via dator, surfplatta och mobiltelefon. – Ett mycket intressant och tekniskt utmanande projekt, säger Joakim Berglund, utvecklare på Precio Fishbone, som står bakom arkitektur och utveckling.

– En stor utmaning har varit att få till en hög användarvänlighet för cyklister som använder cykelreseplaneraren när de är på resande fot. 
Förutom att reseplaneraren tar fram bästa resvägen – för en resa som användaren enkelt pekar ut på en karta – tar applikationen även fram en mängd användbar data. Användaren får en indikation på hur kuperad resvägen är och var cykelparkeringar-, pumpstationer- och lånecyklar från ”Styr och ställ” finns. 

Realtidsstatus över lånecyklar och p-platser 

För de ”Styr och ställ”-stationer som ligger närmast start och mål för resan visas dessutom realtidsstatus över hur många lånecyklar och parkeringsplatser som finns lediga på stationen.  

– Denna funktion är speciellt användbar för cyklister som använder reseplaneraren under resans gång, förklarar Joakim Berglund. 

Höll både budget och tidplan 

– Vi är väldigt nöjda med både slutresultatet och hur Precio Fishbone genomförde projektet, säger Elin Dahlgren på Trafikverket. Både budget och tidplan hölls. Vi ville lansera cykelreseplaneraren innan sommarsäsongen, när flest göteborgare cyklar, vilket vi lyckades med.