UiPath Nyheter 2020 preview 2

I februari gav UiPath ut den andra förhandsversionen av release 2020. I detta blogg-inlägg går jag igenom de nyheter jag tycker är intressanta. För de som vill testa nya versionerna kan Community Edition laddas ner från UiPath hemsida https://www.uipath.com/.

Preview 2 (2020.2.0-beta.108)

Förutom ny funktionalitet som tas upp nedan har 699 buggar åtgärdats.

Governance

I Studio och Studio X är det möjligt att till viss del reglera vilken funktionalitet som kan användas och därmed styra utvecklingen. Det sker genom att skapa en fil av typen ”.config”, till exempel uipath.policies.config”, som sedan sparas lokalt eller centralt.

Den funktionalitet som kan styras är bland annat;
• Om Studio eller Studio X eller bägge kan användas
• Begränsa vilka paket som kan installeras
• Styra vilka utvecklings-standarder som ska användas
• Inaktivera möjligheten att skicka Feedback

För mer information läs här.

Execution Trial

Man nu kan aktivera möjligheten att spåra vilka aktiviteter som anropats. Execution trial

Studio X

För att underlätta att bygga automationer har Studio X fått nya mallar och till dessa också nya scenarier.


Nya mallar
mallar

Nya Scenarier

Debugging

Studio X är framtagen för att det enkelt och snabbt ska gå att bygga sina automationer. Därför har det inte funnits möjlighet att felsöka, tills nu. I kommande version införs ”Run to this Activity” vilket innebär att exekveringen pausas på vald aktivitet. Det ger möjligheten att kontrollera tillstånden i applikationer och filer för att sedan fortsätta exekveringen.

Studio X utbildning

För den som vill lära sig mer om Studio X rekommenderar jag UiPath Academy.

Agent Desktop

Agent Desktop är den nya panelen för att hantera sina ”Attended” automationer. Förutom att se de processer som roboten laddats med ser man också vilka processer som körs.
agent
Man kan dessutom skapa scheman för att bli påmind att starta upp en process.

schema reminder

Robot.js

Det finns nu ett javascript-bibliotek som möjliggör att starta robotar direkt från applikationer. Det innebär att en användare kan starta en robot från den kontext (arbetssituation) som hen befinner sig i. Observera att det kommer påverka RPA som en icke-invasiv teknologi varför man bör fundera en extra gång innan det införs.

UI Automation activities

Det är nu möjligt att använda selektorer som är okänsliga för om det är stor eller liten bokstav.
Det finns aktiviteter för att persistera sina arbetsflöden och därmed skapa förutsättningar för ”long running workflows”.
Bättre och ”intelligentare” OCR-aktiviteter har införts.

Orchestrator

I Orchestrator införs foldrar för att hantera de resurser som är knutna mot en ”tenant”. I och med det ges en bättre kontroll över automationerna.

”Task” är en förutsättning för människa-robot-interaktion (human-in-the-loop). Nu förbättras funktionaliteten så att ett ”task” kan tilldelas en person direkt från själva formuläret. Man kan också fortsätta till nästa ”task” direkt från formuläret. tasks